Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

 

                                             Πανσέληνο ερωτικό φεγγάρι της καρδιάς 

Η τελευταία Πανσέληνος της χρονιάς πραγματοποιείται στις 27 του Δεκέμβρη. Λένε ότι είναι η πιο τυχερή Πανσέληνος, γιατί φωτίζει την πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου! 

Τη λένε και παγωμένη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτό το μήνα! Οι Ιθαγενείς της Β. Αμερικής έχουν πολλές παραδόσεις για τη Σελήνη, τους κύκλους της στο χρόνο και τα ονόματα που της αποδίδουν. 

Τη Σελήνη του Δεκέμβρη την ονομάζει η φυλή Μόχοκ "Ψυχρή πανσέληνο" λόγω  των συνθηκών ψύχους αυτή την περίοδο! Η φυλή Τσερόκι την αποκαλεί "Φεγγάρι του χιονιού" η φυλή των Κρι, Φεγγάρι των παγετών" και η φυλή Ογκλάλα "Φεγγάρι των καμένων δέντρων" λόγω του δυνατού κρύου του μήνα που καίει τα φύλλα των δέντρων! 

26 προς 27 Δεκεμβρίου στο λιμάνι του μεγάλου κάστρου και της καρδιάς μου, καμάρωνα το τυχερό Πανσέληνο φεγγάρι σε διπλή αποστολή, να φωτίζει το ερωτικό βαθύ μπλάβο, Ίντιγκο του ουρανού και να στολίζει το παθιασμένο βαθύ μπλάβο Ιώδες των θαλασσινών νερών και σκεφτόμουν τι όνομα θα του έδινα. 

Όταν ένιωσα σιμά μου μια ζεστή κι αγαπημένη ανάσα της καρδιάς, σκέφτηκα ένα όνομα " Πανσέληνο ερωτικό φεγγάρι της καρδιάς" 


Κείμενο Εικόνα (C) Θεοδοσία ΑΡ-ΑΣ

 


    

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

 


Πάντα τον Αύγουστο τον συνδύαζε η Ηλιούσσα με την γλύκα των σταφυλιών, τα τραγούδια των τζιτζικιών, τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου, τον τρύγο, το άπλωμα των σταφυλιών και τα παραμύθια! Ήθελε έλεγαν επιδεξιότητα το άπλωμα των σταφυλιών για να γίνουν οι σταφίδες ξανθές, τραγανές και ζουμερές! Συνήθως αυτή η εργασία γινόταν από μεγάλες γυναίκες που ήταν εφοδιασμένες με μεγάλα καπέλα, τις καπελιέρες όπως της έλεγαν, μακρυμάνικα φουστάνια και γάντια μέχρι τις άκρες των δαχτύλων τους, να μην τις κάψει η λάβα του Αυγουστιάτικου ήλιου! Η Ηλιούσσα ήταν δεν ήταν δέκα ετών, όμως στο άπλωμα των σταφυλιών ήταν ξεφτέρι. Άπλωνε με μαεστρία τα σταφύλια, επάνω στο λευκό χοντρό χαρτί του μέτρου που είχε τοποθετηθεί σε σειρές στον (οψυγιά) καθαρισμένο σημείο του αμπελιού, για το άπλωμα των σταφυλιών. Με (αλουσιά) μείγμα από καυστική σόδα, λάδι και γαλάζια πέτρα, για να στεγνώσουν, να γίνουν σταφίδα. Και να γλυκάνουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα, με καρύδια και μαγικά παραμύθια. Καμάρωνε και ένιωθε περηφάνεια η μικρή Ηλιούσσα όταν της έλεγαν πόσο όμορφά απλώνει κι ας είχαν κάνει μικρές φουσκάλες τα τρυφερά της δαχτυλάκια από το καυστικό υγρό! Δεν την απασχολούσε διόλου, καμάρωνε για το αποτέλεσμα της προσπάθεια της. 

Κείμενο, εικαστικό (C)Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη    


 Οι βιβλιοταξιδευτές της Ροδαυγής στην έκθεση Λόγος και Εικόνα

Η σημαντική έκθεση “Λόγος και Εικόνα” με θησαυρούς χαρακτικής τέχνης κορυφαίων δημιουργών του 20ου αιώνα, από τη συλλογή του Μουσείου- Βιβλιοθήκη, Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade, ταξίδεψε από τη Μυτιλήνη της Λέσβου, την καλοδέχτηκε και την φιλοξενεί στην Κρητη η Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.

Διοργάνωση έκθεσης: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία- Πολιτισμού - Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου- Δήμαρχος: Βασίλης Λαμπρινός - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: Αριστέα Τ. Πλεύρη -Συν διοργάνωση: Μουσείο- Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη -Teriade - Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Kρητικού - Επιστημονικός σύμβουλος: Kωνσταντίνος Mανιατόπουλος.

Την αξιόλογη έκθεση επισκέφτηκε η ομάδα “βιβλιοταξιδευτές της Ροδαυγής” του συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με νοητική υστέρηση η Ροδαυγή. Τον προγραμματισμό, ξενάγηση στην έκθεση, επιμέλεια και υλοποίηση της εκπαιδευτικής εικαστικής δράσης στο Πολύκεντρο Νεολαίας, είχε η ηρακλειώτισσα λογοτέχνιδα εικαστικός, Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη, εθελόντρια συντονίστρια της ομάδας, στα πλαίσια των άτυπων εκπαιδευτικών, λογοτεχνικών και εικαστικών τους συναντήσεων.

Για τους εκπαιδευόμενους του συλλόγου, ήταν μια μοναδική και εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, σημαντικά χαρακτικά έργα, από σπουδαίους Γάλλους καλλιτέχνες, οπως ο Μαρκ Σαγκάλ, Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Φερνάν Λεζέ, Λε Κορμπιζιέ, Αλμπέρτο Τζακομέτι κ.α. Να μάθουν για την τέχνη της χαρακτικής, το καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό δέσιμο, τον ευρηματικό συνδυασμό εικόνας και λόγου, στα μεγάλα βιβλία της αξιόλογης συλλογής, αλλά και στις μινιατούρες, μικρά αριστουργήματα τέχνης, τις εικονογραφήσεις ιστορικών, μεσαιωνικών χειρογράφων, απο τον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο Ζαν Φουκό, τις μικρογραφίες της Φλαμανδικής σχολής του Τζιοβάνι Βοκκακίου κ.α. σπουδαίων καλλιτεχνών που οι εκπαιδευόμενοι ξεναγήθηκαν, παρατήρησαν, σχολίασαν και απέδωσαν με τον δική τους προσωπική, εικαστική ματιά και λόγο!

Η έκθεση θα παρουσιάζετε έως και 29 Μαΐου στην Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, Βασιλική του Αγίου Μάρκου. 

Θεοδοσία ΑΡ-ΑΣ

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

 

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Βιβλίο, τριαντάφυλλα, αφήγηση, δημιουργία, τραγούδι, συνεργασία, ζωγραφική, μοίρασμα αγάπης. όλα εκείνα τα υπέροχα στοιχεία που έκαναν τη γιορτή μας, την ημέρα της παγκόσμιας ημέρας βιβλίου ξεχωριστή! Η παγκόσμια ημέρα του βιβλίου στην Καταλονία της Ισπανίας γιορτάζεται 23 Απριλίου, η ημέρα των βιβλίων και των ρόδων, μια τοπική γιορτή που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου, με το σύνθημα ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα, ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και εκείνη θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης Λα Ράμπλα. Ο Άγιος Γεώργιος των Καταλανών σώζει την πριγκίπισσα από τον δράκο, ένας μύθος βαθιά ριζωμένος που τιμάται κάθε χρόνο με πολλές εκδοχές. Εκτιμάται ότι αυτή την ημέρα στη Βαρκελώνη διακινούνται 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα. #Παγκόσμια_ημέρα_βιβλίου #Η_Αλήθεια_του_παραμυθιού_και_0_καρπός_του_ήλιου_αναφορά_στον_ΝΚαζαντζάκη


Θεοδοσία Αρ-Ασ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023




Η γιορτή της Ζωοδόχου πηγής καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού και του παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή ή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μία θαυματουργή πηγή έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης προς την πύλη της Σηλυβρίας (νυν Μπαλουκλή, από τα ψαράκια που υπήρχαν στην πηγή, μπαλούκ=ψάρι στα τουρκικά). Το 474 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ο Θραξ ανήγειρε προς τιμή της Παναγίας περικαλλή ναό πλησίον της πηγής, το ιαματικό νερό της οποίας είχε θεραπεύσει πολλούς ασθενείς, κυρίως από αποστήματα, δυσουρίες και αιμορραγίες. Θρυλείται ότι μεταξύ των αποθεραπευθέντων ασθενών ήταν και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος έπασχε από δυσουρία, και για να τιμήσει την Παναγία έκτισε την εκεί μονή της Ζωοδόχου Πηγής από τα οικοδομικά υλικά που περίσσευσαν από την ανέγερση της Αγίας Σοφίας, τα μετέπειτα χρόνια, τα κτίσματα του ναού και της μονής της Ζωοδόχου Πηγής υπέστησαν μεγάλες φθορές από εχθρικές επιδρομές και σεισμούς. Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατεδαφίσθηκαν και τα οικοδομικά υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τεμένους του Σουλτάν Βαγιαζίτ. Οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης δεν έπαυαν να επισκέπτονται τα ερείπια του ναού της Ζωοδόχου Πηγής, να τελούν λειτουργίες, κυρίως κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου και να επιζητούν το θαυματουργό ιαματικό νερό.

Το 1833 ο πατριάρχης Κωνστάντιος Α’ πέτυχε να λάβει άδεια ανοικοδομήσεως του ναού από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β! Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν 2 Φεβρουαρίου  1835 από τον πατριάρχη Κωνστάντιο. 


Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023


 Στο μεγ;aλο στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη είναι αφιερωμένο ετούτο το φιλοσοφικό και εικαστικό λεύκωμα. Το ελεύθερο πνεύμα και ο λόγος του δημιουργού συντρόφευε εκείνο το παιδί που έψαχνε τον καρπό του ήλιου. έκδοση τριτά isbn:978-960-00117-3-3


Το βιβλίο Παραμυθοχρώματα φανερώνουν......ISBN:978-960-99117-6-4 της Θεοδοσίας Αργυράκη-Ασαργιωτάκη, φανερώνει μικρές παραμυθοχρωματιστές εικονο"ι"στορίες, σμιλευμένες με φως! Το αιώνιο και κρυμμένο φως που φανερώνεται όταν ξετυλίξει η κόκκινη κλωστή του παραμυθιού, με τη δύναμη της δημιουργίας των ονείρων και της αγάπης!